Expoziția “Copilărie și bucurie“ - 5 septembrie 2015


Cu numai câteva zile înainte de începerea unui nou an ÅŸcolar, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu AsociaÅ£ia „Muzeul Jucăriilor” din BucureÅŸti a oferit copiilor gălățeni o bucurie inedită prin organizarea, în Sala de ExpoziÅ£ii Temporare a Muzeului Istoriei, Culturii ÅŸi Spiritualităţii CreÅŸtine de la Dunărea de Jos a ExpoziÅ£iei de jucării „Copilărie ÅŸi Bucurie“.

Au fost expuse peste 1000 de exemplare de jucării, jocuri ÅŸi fotografii, confecÅ£ionate din materiale diverse, unele datând de la 1900, care au fost adunate cu pasiune de către fondatorul asociaÅ£iei, ing. Cristian Dumitru.

Vernisajul, la care a participat ÅŸi ÎnaltpreasfinÅ£itul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc în data de 5 septembrie ÅŸi a adunat laolaltă sute de copii însoÅ£iÅ£i de părinÅ£i, bunici sau preoÅ£i organizatori ai programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ la parohii.

Cu acest prilej, ÎnaltpreasfinÈ›itul Părinte Arhiepiscop Casian a subliniat că expoziÈ›ia din Muzeul eparhial prezintă un „secol de jucării originale din perioada interbelică È™i din cea următoarei acesteia până aproape la zi. Este o expoziÈ›ie memorial, o expoziÈ›ie didactică, pedagogică, dar, mai întâi de toate este o expoziÈ›ie de suflet, întrucât, prin aceste jucării observăm cum copilul a fost permanent ajutat să perceapă mai întâi de toate miÈ™carea - sunt o mulÈ›ime de jucării care sugerează miÈ™carea - , apoi jucării inspirate din viaÈ›a de zi cu zi, din lumea basmelor, a animalelor sau a păsărilor. Nu în utimul rând, aici sunt prezente È™i o mulÈ›ime de jucării care reprezintăconcepÈ›iaaltor popoare.

Prin urmare, expoziÈ›ia «Copilărie È™i Bucurie» se dovedeÈ™te a fi un remember a copilăriei fericite, care s-a format È™i s-a educat într-un mod cu totul special: bucuria întâlnirii, de pe băncile È™colii cu pasiunea de mai târziu pentru diferitele aptitudini pe care, copilul,  È™i le cultiva în familie, în È™coală, în lume È™i în societate.

Jucăriile pe care le vedem la Muzeul Istoriei, Culturii È™i Spiritulalității CreÈ™tine de la Dunărea de Jos sunt adevărate bijuterii ale sufletului, ale creaÈ›iei, ale bucuriei. Este un frumos mod de a începe noul an È™colar, invitând copiii la un dialog cu jucăriile de altădată, pentru ca È™i noi să le putem oferi copiilor de astăzi jucăriile autentice de care nu trebuie să fie privaÈ›i nici în È™colile noastre, nici în familiile noastre, nici în societatea românească!“.
 

copilarie si bucurie
 
copilarie si bucurie
 
copilarie si bucurie
 
copilarie si bucurie
 
copilarie si bucurie
 
copilarie si bucurie
 
copilarie si bucurie