Expoziția "Maria a României. Regină și Artistă"


 

Regina MariaExpoziÅ£ia „Maria a României. Regină È™i Artistă” a fost concepută de Muzeul NaÈ›ional PeleÈ™ pentru a fi expusă la Palais du Tau din Reims, FranÈ›a (locul de încoronare a regilor FranÈ›ei) È™i a fost înscrisă pe agenda sezonului FranÅ£a-România 2019, prezentând publicului francez o serie de obiecte emblematice ale colecÅ£iilor regale române. Obiectele de patrimoniu evocă o perioadă îndelungată din viaÈ›a reginei Maria a României, pornind din adolescență, pe când era prinÈ›esă britanică de Edinburgh, până la momentul de glorie al Încoronării de la Alba-Iulia, la 15 octombrie 1922.

Dintre operele expuse, se remarcă piese de mobilier din lemn de tei aurit, realizate după design-ul reginei Maria, albume cu fotografiile membrilor Familiei regale române, servicii din sticlă È™i metal aurit, tabachere din argint aurit care au aparÈ›inut suveranei, acuarele purtând semnătura olografă a reginei României Mari, sugestive pentru cele mai intime trăiri ale suveranei, exprimate prin creaÈ›ii artistice impresionante. Valoare memorială excepÈ›ională o are verigheta reginei, de la aniversarea a 25 de ani de la căsătoria sa cu regele Ferdinand I, È™i caseta din argint în care a fost aÈ™ezată inima reginei Maria, după trecerea sa în eternitate, la 18 iulie 1938. Deosebit de importante sunt È™i piesele din colecÈ›ia de medalii, oferite reginei Maria sau emise în perioada Regatului, pentru a marca evenimente importante din viaÈ›a suveranei.

Succesul înregistrat peste hotare È™i în È›ară, a suscitat interesul Muzeului Istoriei, Culturii È™i Spiritualității CreÈ™tine la Dunărea de Jos din GalaÈ›i, pentru găzduirea temporară a acestei expoziÈ›ii dedicate reginei Maria a României È™i, totodată, pentru a valorifica È™i a aduce în atenÈ›ia publicului piese de patrimoniu, care amintesc de perioada de glorie a monarhiei române.

Întrucât găzduirea fizică a expoziÈ›iei la GalaÈ›i a coincis cu perioada de pandemie cauzată de coronavirus, punem la dispoziÈ›ia tuturor doritorilor Turul virtual, accesibil gratuit pe site-ul muzeului: www.muzeugalatiadj.ro