Expoziţia „Maria a României. Regină și Artistă”


 

Regina MariaExpoziţia „Maria a României. Regină și Artistă” a fost concepută de Muzeul Național Peleș pentru a fi expusă la Palais du Tau din Reims, Franța (locul de încoronare a regilor Franței) și a fost înscrisă pe agenda sezonului Franţa-România 2019, prezentând publicului francez o serie de obiecte emblematice ale colecţiilor regale române. Obiectele de patrimoniu evocă o perioadă îndelungată din viața reginei Maria a României, pornind din adolescență, pe când era prințesă britanică de Edinburgh, până la momentul de glorie al Încoronării de la Alba-Iulia, la 15 octombrie 1922.

Dintre operele expuse, se remarcă piese de mobilier din lemn de tei aurit, realizate după design-ul reginei Maria, albume cu fotografiile membrilor Familiei regale române, servicii din sticlă și metal aurit, tabachere din argint aurit care au aparținut suveranei, acuarele purtând semnătura olografă a reginei României Mari, sugestive pentru cele mai intime trăiri ale suveranei, exprimate prin creații artistice impresionante. Valoare memorială excepțională o are verigheta reginei, de la aniversarea a 25 de ani de la căsătoria sa cu regele Ferdinand I, și caseta din argint în care a fost așezată inima reginei Maria, după trecerea sa în eternitate, la 18 iulie 1938. Deosebit de importante sunt și piesele din colecția de medalii, oferite reginei Maria sau emise în perioada Regatului, pentru a marca evenimente importante din viața suveranei.

Succesul înregistrat peste hotare și în țară, a suscitat interesul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine la Dunărea de Jos din Galați, pentru găzduirea temporară a acestei expoziții dedicate reginei Maria a României și, totodată, pentru a valorifica și a aduce în atenția publicului piese de patrimoniu, care amintesc de perioada de glorie a monarhiei române.

Întrucât găzduirea fizică a expoziției la Galați a coincis cu perioada de pandemie cauzată de coronavirus, punem la dispoziția tuturor doritorilor Turul virtual, accesibil gratuit pe site-ul muzeului: www.muzeugalatiadj.ro