Expoziția temporară ”Rugăciune și meșteșug” – 23 mai 2015


Vernisajului Expoziţiei Rugăciune şi Meşteşug a avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a artistului Grigore Leşe, precum și a unui public numeros prezent la Muzeu pentru un eveniment de excepţie, concertul de folclor românesc autentic „Credinţă, Cânt şi Tradiţii Strămoşeşti“.

Expoziţia urmăreşte punerea în valoare a obiectelor de factură populară realizate de către maicuţele la Mănăstirea Adam, dar şi de la Mănăstirea Cudalbi, în vederea conştientizării publicului vizitator de importanţa păstrării vechilor tradiţii populare româneşti.

Costumele populare reprezentative pentru zona de sud a Moldovei, ştergarele tradiţionale româneşti, covoarele ţesute în războaie autentice sunt lucrate în atelierele Mănăstirii Adam şi a Mănăstirii Naşterea Maicii Domnului din Cudalbi, judeţul Galaţi. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost înfiinţate în anul 2004 două ateliere mănăstireşti, în cadrul cărora maicile împletesc rugăciunea cu lucrul de mână, realizând obiecte de o mare valoare spirituală şi etnografică.

Această activitate, specifică vieţii monahale, are o tradiţie îndelungată în eparhia noastră. Mănăstirea Adam producea covoare şi alte obiecte de artizanat pentru Casa regală a României.  
 

Rugaciune si mestesug
 
Rugaciune si mestesug
 
Rugaciune si mestesug
 
Rugaciune si mestesug
 
Rugaciune si mestesug
 
Rugaciune si mestesug